Milyen munkavédelmi feladatokat bízhat a titkárnőjére

Vannak olyan feladatok, amiket fénymásolóval és telefonnal el lehet végezni, könnyen ki tudja őket adni egy munkatársának is, és később még nagyon hasznos segítség lehet. A következőkben bemutatjuk, hogy milyen munkavédelmi feladatokat bízhat a titkárnőjére.

Villamos biztonsági mérések begyűjtése

Ha bérli az ingatlanát, a bérbeadótól kérje el a villamos biztonsági vizsgálatok jegyzőkönyveinek másolatát. Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat jegyzőkönyve 3 évnél frissebb le- gyen. Ha az Önök által használt helyiségek C, D, E tűzveszélyességi osztályba tartoznak (ez szinte biztos), az erősáramú szabványossági felülvizsgálat és a villámvédelmi felülvizsgálat hat évnél legyen fiatalabb. (Az erősáramú szabványossági felülvizsgálathoz 2013. május 1-jétől kötelező a tűzvédelmi szakvizsga. Ellenőrizze, hogy a felülvizsgálónak van-e!)

Munkáltatóként úgyis Öntől kérik számon a dolgozói biztonságát, ha fel tudja mutatni a jegy- zőkönyv másolatát, nem érdekes, ki rendelte meg, ha pedig nincs mérés, a hatósági eljárásban nem számít, a szerződés szerint kinek a feladata lett volna.
A kézben tartott elektromos kéziszerszámokat (pl. fúrógép) évente szerelői ellenőrzésnek kell alávetni, ezt viszont minden erősáramú végzettségű villanyszerelő megteheti. Ez nem bonyolult és nem is drága vizsgálat, ezt mindenképpen oldja meg, mert ezek a gépek néha leesnek, beütődnek stb. és a szigetelés láthatatlan megrepedése is könnyen okozhat áramütést.

Biztonsági adatlapok

Szerezze be az összes Ön által használt biztonsági adatlap egy példányát (a takarítószerekét is), a forgalmazó köteles magyar nyelvűt adni. Ha a kedvenc faluvégi szatócsboltjában nem értik, miről van szó, vegyen egy garnitúrát komolyabb helyen (pl. vegyiáru-üzlet), ott biztos tudnak róla. Utána már ott veszi, ahol akarja, biztonsági adatlap csak egyszer kell (persze van, hogy változik).

Ezeket a munkavégzés helyén kell tartani, de ott könnyen elvesznek, ezért egy garnitúrát másoljon le, és az irodában zárja el biztos helyre (számítógépen is elég, lényeg, hogy pótolni tudja az elveszetteket.)

Gépkönyvek

A gépei gépkönyveit, használati útmutatóját szkennelje be vagy másolja le, és helyezze biztonságba. Ez most bagatell dolognak tűnik, de 15 év múlva lehet, hogy a gép még üzemel, csak a papírjai elvesztek költözésnél/festésnél, és nem tudja majd újra beszerezni ezeket.

A gépkezelési jogosultságokat ellenőrizze le, nehogy valaki pl. vezetői engedély nélkül – vagy más típusra szóló engedéllyel – targoncázzon. Másolja le ezt is, mert ha a dolgozó elveszti, nehezen bizonyítja, hogy valamikor volt. Ha hiányzik egy gépkönyve, lehet, hogy én is tudok segíteni a beszerzésében.