Tényleg kidobhatja a munkavédelmi szabályzatot?

A munkavédelmi szabályzat nem kötelező, pedig sokan ezt hiszik. Ha valaki erősködik Önnek, hogy de mégis kötelező, kérje meg, hogy mutassa meg a vonatkozó jogszabályt (én is kíváncsi vagyok rá:)  A tűzvédelmi szabályzat viszont minden 5 fő feletti vállalkozásnál kötelező, emiatt sokan keverik.

Kinek kötelező mégis?

Munkavédelmi szabályzat készítésének kötelezettsége külön rendelet alapján csak a fegyveres erőkre, rendvédelmi szervekre, polgári nemzetbiztonsági szolgálatokra, büntetésvégrehajtási szervezetekre vonatkozik

Vállalkozásoknál a munkavédelmi szabályzat csak egy lehetséges (de nem kötelező) módja a munkavédelem belső szabályozásának. Ezt más módokon is megoldható, pl. egyéb kisebb szabályzatokban, munkautasításokban, vagy ügyvezetői utasításban.

A munkavédelmi szabályzatnak van egy kiérlelt formája, ami a vezetők hatáskörétől kezdve sok mindent szabályoz. A legtöbb kisvállalkozásoknál csak egy vezető van, minden az ő vállán nyugszikés alig oszt meg ebből, ezért többnyire nem indokolt egy  nagyon részletes munkavédelmi szabályzat. Ráadásul amit esetleg a cég túlszabályoz, azt is be kell tartani, emiatt a túl részletes “remekművek” bajt is hozhatnak.

Mikor célszerű munkavédelmi szabályzatot készíteni?

Egy nagyobb létszámú cégnél, akiknél nem cask egyszemélyi vezetés vanmár érdemes alaposan szabályozni a munkavédelemmel kapcsolatos felelősségeket, ezért egyszerűbb és hatékonyabb ezt egy munkavédelmi szabályzatban szabályozni, mint más módokon.
Bárhogyan is szabályozza Ön a cégen belüli munkavédelmi feldaatokat, azok szintén “munkavédelemre vonatkozó szabály”-nak minősülnek, ugyanúgy, mint a jogszabályokelőírásai, ezért be is kell tartani őkrt. Emiatt érdemes olyan szabályzatot írni, amit be is tzdnak tartani.
Egyébként az egyetlen jogszabályi különbség a munkavédelmi szabályzat és az más módon való szabályozás közt, hogy a munkavédelmi szabályzat kiadásához a munkavédelmi képviselő egyetértése is szükséges (ha van ilyen a cégnél), míg ha más formában szabályozzák, akkor a képviselő  véleményét nyilváníthatja, illetve a döntéselőkészítésében részt vehet.

Akkor tényleg ki lehet dobni a szabályzatot?

Ha Önnek csak megszokásból maradt meg, és nem kötelező a munkavédelmi szabályzat,  és amúgyis csak általánosságok vannak benne, akkor talán tényleg felesleges, de ekkor is a munkavédelmi teendőket, felelősségeket szabályoznia kell valahogy. A megfelelően összerakott, cégen belüli munkavédelmi szabályozás együtt alkot egy egységet, abból laikusként önállóan ne szelektáljon, mert a fürdővízzel a gyereket is kiöntheti!

Még ha munkavédelmi szabályzatot nem is kell készíteni, a kész szabályzatoknak többnyire vannak olyan fontos részei,  ha ez egészet kidobja,  ezeket  pótolni kell. Ilyenek például :

  • egyéni védőeszközök juttatási rendje,
  • orvosi vizsgálatok rendje,
  • terhes nők és fiatalkorúak számára tiltott munkakörök stb.

A következő kockázatértékelés alkalmával a munkavédelmi szakemberét kérje meg, nézze át  a munkavédelmi dokumentációkat, és ha úgy látják, hogy munkavédelmi szabályzat Önnél felesleges, segít abban, hogy a szabályzat mely részeit kell megtartania.

Jellemző hibák a munkavédelmi szabályzatban

  • Feleslegesen sok jogszabály-idézetet tartalmaz a terjedelem növelésére;
  • Sablonból készült, így olyan tevékenységeket is szabályoz, melyek egyáltalán nincsenek a cégénél. Rosszabb esetben egy ezerszer fénymásolt mintába kézzel van beírva az Ön cégének neve;
  • főleg általánosságokból áll, és pontatlanságokat tartalmaz (pl. egyéni vállalkozónál is ügyvezetőről beszél).

Ha ilyen alapvető hibákkal találkozik, valószínűleg felesleges a szabályzat.