A távmunka legfontosabb munkavédelmi előírásai

A távmunka elterjedésével szükségessé vált, hogy a munkavédelmi vonatkozásait is szabályozzák, ezért nem számíthat  arra, hogy az összes munkavédelmi előírást kicselezheti azzal, hogy kollégái otthon dolgoznak. A legfontosabb szabályok:

  • A távmunkavégzés a munkavállaló által biztosított munkaeszközzel is történhet, ha arra a munkáltatóval megállapodást köt. Az ilyen munkaeszköz használatát a munkáltatónak engedélyezni kell.
  • Távmunka csak akkor folytatható, ha  a munkáltató biztonsági  szempontból megfelelőnek minősítette a  munkahelyet. Ezután a  munkavállaló csak a munkáltató hozzájárulásával  változtat a  munkakörülményeken.
  • A munkáltató a távmunkahelyen is köteles rendszeres ellenőrzést végezni, ami arra irányul, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a jogszabályoknak, a munkavállalók  betartják-e a rájuk vonatkozó előírásokat.
  • Ezen  túlmenően a munkáltató a szükséges munkavédelmi feladatok elvégzése, a munkavédelmi eljárások lefolytatása (pl. kockázatértékelés, balesetvizsgálat) céljából beléphet a távmunkavégzési helyre.
  • A hatósági ellenőrzést a felügyelet kizárólag munkanapon, 8 és 20 óra között végezheti a munkavállaló ingatlanában. A munkavédelmi hatóság az ellenőrzés megkezdése előtt legalább 3 munkanappal  értesíti mindkét felet. A munkáltatónak  az ellenőrzés megkezdéséig be kell szereznie a munkavállaló hozzájárulását.